A mosószerek környezeti hatásai

A mosószerek olyan szintetikus vegyületek, amelyek a szappannal ellentétben mesterséges kémiai vegyületekből tevődnek össze. A mosószereket ma már iparilag és a háztartásban is igen gyakran használják, beleértve a mosodákat, illetve a különféle mosogatószereket. Azonban ezek az anyagok nemcsak az emberekre, hanem a környeztre is igen károsak, mivel számos onem lebomló anyagot tartalmaznak.

mososzer-vasarlas

Foszfátok

A foszfát tartalmú mosószerek az algák szaporodását idézheti elő az édesvízben, amelyek pedig elhasználják az oxigént az élővilág elől, állítják a delfti Műszaki Egyetem kutatói Hollandiában. A problémát a foszfor és a nitrogén alapanyagok okozzák, amelyek elősegítik a túlzott algásodást, illetve más vízinövények elszaporodását. A foszfáttartalmú mosószerek eutrofizációhoz vezetnek, amely során az édesvízi ökoszisztéme lassan

Felületaktív szerek, melyek növelik a toxicitást

A felületaktív anyagok olyan vegyi anyagok, amelyek csökkentik a felületi feszültséget az olaj és a víz között, így a mosóserekben ezek az anyagok segítenek eltávolítani a makacs szennyeződéseket. Azonban ezek az anyagok mérgezőek a vízi élővilágra, mivel nem bomlanak le és mérgező mellktermékeket bocsájtanak ki. Egy édesvízi környezetben a felületaktív anyagok lebontják a halak és egyéb állatok védő nyálkás rétegét, ami megvédi őket a parazitáktól és a baktériumoktól. Emiatt a vízi élőlények könnyebben megfertőződhetnek és elpusztulhatnak. Ráadásul a víz felületi feszültségének csökkenésével a növényvédő szereket, a fenolokat és a vízben tlálható más mérgeket ezek az állatok könnyebben fel tudják szívni. A felületaktív anyagok így megzavarják az endokrin rendszert és csökkenti bizonyos élőlények szaporodási képességét.

Csomagolás

A csomagolóanyagok, műanyagtartályok is komoly károkat okoznak a környezetben, mivel ezek többsége nem hasznosítható újra, éppen ezért a szeméttermelés fokozódásához vezetnek.

Mosószóda 2kg(Naturganik)

-8% Mosószóda 2kg (Naturganik)

Alkalmazható mosáshoz, áztatáshoz, vízlágyításhoz, mosogatáshoz, takarításhoz és felületek tisztításához.

Ár: 1095 Ft
1195 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!