Milyen összetevők vannak a mosószerekben?

A mosószerek semmi mást nem tartalmaznak, pusztán kémiai vegyületeket, amelyek komplex keveréket alkotnak: mindegyik egy adott célra szolgál. Bár a pontos összetevők különböznek az egyes márkákban, vannak hasonló elemek, amelyek azonos funkciókat látnak el.

Egyes összetevők az aktív tisztításért felelősek, míg mások a folteltávolításért vagy a mosóvíz aktivizálásáért. A pontos mechanizmus megértéséhez a kémiai és a biológia alapos ismerete szükségeltetik.

mososzer2

Felületaktív anyagok

A felületaktív anyagok kémiailag hasonlóak a szappanokhoz, azzal a primer különbséggel, hogy a mosó- és tisztítószerekben ezek az összetevők szintetikusan előállítottak, míg a szappanokat természetes zsírokból és olajokból is el lehet készíteni. A mosószerek elsődleges tisztító összetevői ezek a felületaktív anyagok, amelyek három kategóriába sorolhatóak: anionosak, kationosak, illetve nem ionosak lehetnek. A mosószerekben általában anionis felületaktív anyagok vannak, például nátrium-lauril-szulfát. A kationos és nem ionos felületaktív anyagokat leggyakrabban a samponokban és mosogatószerekben használják.

Vízlágyítók

A kemény vízben a kationok jelenléte (ami túlnyomórészt magnézium és kalcium) jelentősen csökkenti a felületaktív hatóanyagok hatékonyságát. A kemény víz ionok pozitív töltéssel rendelkeznek, amelyek a mosószer negatív ionjait semlegesítik. Ennek elkerülése érdekében a mosószergyártók vízlágyítókat használnak, melyek a kemény víz részecskéit semlegesítik. Sok mosószerben ezért megtaláljuk a nátrium-foszfátot, amelyek egyébként súlyosan károsítják a környezetet, így a legtöbb államban tiltottak. Ott ehelyett nátrium-karbonátot és nátrium-szilikátot használnak.

Fehérítő szerek

A színvédő és klórmentes mosószerek nátrium-perkarbonátot vagy nátrium-perborátot tartalmaznak. A meleg vízben ezek a vegyületek lebomlanak és hidrogén-peroxiddá alakulnak, ami megvédi a színeket.

Enzimek

A folteltávolítókban különféle enzimek találhatóak, amelyek lebontják a különféle vegyületeket, így megkönnyítve a tisztítási folyamatot.

Mosószer rendelése
Érdekességek

Herbow Mosódiós Labda -színes ruhákhoz (1db - 5 mosás)

Herbow Mosódiós Labda - színes ruhákhoz (1db - 5 mosás)

Mosódiós labda természetes mosódióval - érzékeny bőrűek is használhatják, alkalmas kisbabák ruháihoz is!

Ár: 490 Ft
Megnézem

Herbow Mosószóda 850g

Herbow Mosószóda 850g

Könnyen és gyorsan biológiai úton lebomló, környezetbarát öko tisztítószer.

Ár: 1585 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!