Mosódió: egy természetes mosószer

Képzelj el egy világot, ahol a fákon nő a szappan. Ha úgy gondoljuk, hogy ez csupán a környezetvédők egy futurisztikus filmje lehetne, akkor érdemes újra átgondolni a dolgot, hiszen valóban léteznek szappanfák, amelynek termését nagyszerűen fel lehet használni természetes mosószerként, szappanként és háztartási tisztítószerként.

Az tény, hogy évszázadok óta a hagyományos társadalmakban használnak szappan a ruhák tisztántartásához. A mosódió azonban egy csodálatos módja annak, hogy megvédjük a környezetünket, hogy kiiktassuk a mérgező mosószermaradványokat a világunkból, illetve, hogy a ruháinkat megszabadítsuk még a legmakacsabb szennyeződésektől is.

mososdio

Mi az a mosódió?

A mosódiók nagyon hasonlítanak a licsihez. Ezeket a gyümölcsöket az ázsiai Sapindus mukorossi fáról vagyis szappanfáról szedik le. A Sapindus egy kisebbfajta faj a juharok családjában. Az ázsiai szappanfa gyümölcse körülbelül 1-3 centiméter átmérőjű, sárga színű, feketés és bőrszerű, ha kiszáradt.

Több száz évvel ezelőtt a dél-kelet-ázsiai népek megtanulták, hogy amikor ezek a szárított gyümölcsök a vízzel kerülnek kapcsolatba, akkor egy habzó anyagot, a szaponint adják ki magukból, ami természetes tisztítóként működik a ruháink esetében. Ma a mosódióért a világ minden tájáról érkeznek Ázsiába, főleg Indiába, Nepálba, Indonéziába, ahol nagy hagyománysa van a mosódiók használatának.

Hogyan működik a mosódió?

A mosódió működése viszonylag egyszerű. Elsőként betakarítják a gyümölcsöket a fáról, amikor azok megérettek, majd a gyümölcsökből kiszedik a magokat, végül azokat megszárítják a napon. Az így kapott anyagot már közvetlenül tehetjük is a mosógép dobjába, egy adag ruhához 3-5 darabot, amivel tökéletesen tisztára lehet mosni a ruháinkat. A mosódió külső részében van a zsaponin, ami egy felületaktív anyag, mely a meleg víz hatására habzó keveréket hoz létre, ez pedig a szövet szálaiba mélyeb behatolva fejti ki a hatását.

Mosószer rendelése
Érdekességek

Herbow Mosódiós Labda -színes ruhákhoz (1db - 5 mosás)

Herbow Mosódiós Labda - színes ruhákhoz (1db - 5 mosás)

Mosódiós labda természetes mosódióval - érzékeny bőrűek is használhatják, alkalmas kisbabák ruháihoz is!

Ár: 490 Ft
Megnézem

Herbow Mosószóda 850g

Herbow Mosószóda 850g

Könnyen és gyorsan biológiai úton lebomló, környezetbarát öko tisztítószer.

Ár: 1585 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!